Gesprekstechieken en houdingsbewustzijn

Inhoud workshop “Gesprekstechnieken en houdingsbewustzijn”.

In de workshop leren deelnemers hoe zij een (zakelijk) gesprek optimaal kunnen laten verlopen. Enerzijds wordt er een aantal vaardigheden versterkt zoals open vragen stellen, luisteren, samenvatten, leren doorvragen en de regie over het gesprek blijven voeren. Anderzijds wordt er aandacht besteed aan persoonlijke aspecten die belangrijk zijn in het contact met anderen, zoals de eerste indruk die je achterlaat, het maken van contact, onderscheid maken tussen wat er feitelijk in het gesprek gebeurt en wat je hierbij voelt of ervaart, en reflectie op jezelf.

Didactische stijl

Er wordt tijdens de les afwisselend gebruik gemaakt van theoretische uitleg, specifieke oefeningen (zoals aandacht voor de ademhaling, mindfulnesstechnieken, oefeningen om de eigen grenzen te bepalen), en rollenspellen om de geleerde technieken in een gesimuleerde omgeving te kunnen oefenen. Als trainer streef ik ernaar om een ontspannen klimaat te creëren waarin de deelnemers ruimte en vertrouwen voelen om zich persoonlijk en eerlijk op te stellen naar elkaar.

Resultaat van de workshop

Na de workshop hebben de deelnemers sterkere professionele gespreksvaardigheden, en is de zelfkennis en het zelfinzicht vergroot. Daarnaast is het voor een groep makkelijker en veiliger om elkaar van feedback te voorzien. Dit zal de kwaliteit van de samenwerking ten goede komen.

Beoordeling van de workshop door deelnemers.

De workshop wordt tot nu toe elk jaar uitsluitend positief geëvalueerd. Deelnemers geven regelmatig aan dat zij de workshop graag al eerder in het opleidings- en/of werktraject zouden willen volgen, en dat zij ook vaker aandacht zouden willen besteden aan deze thema’s.

 

Enkele citaten uit evaluaties

‘Ik vond de opbouw er goed van de drie dagen.’
‘De afwisseling van persoonlijk naar algemene problematiek was erg fijn.’
‘De oefeningen waren erg sterk en je komt erg veel over jezelf en anderen te weten.’
‘Ik vond het erg fijn, maar ook confronterend.’
‘Waarom is het niet gewoon een standaard in ons leertraject? Aangezien het de kern van alles is!’

Deelnemers over de docent

‘Betrokken, eerlijk, genoeg ruimte voor jezelf niet té dicht op de huid.
‘Eén van de beste trainers die we gehad hebben.’
‘Fijn, oprecht geïnteresseerd, geen gelul als het om iets serieus gaat, goed uitleggen en heel goed luisteren, grappig.’

 

Leave Your Comment

Call Now Button